Airco Onderhoud

Niet alleen om technische problemen te voorkomen, maar ook omdat de airco de kwaliteit van de lucht in uw auto voor een groot deel bepaald, is het goed onderhouden van uw airco van groot belang. Vaak wordt dit echter vergeten omdat de meeste automerken dit standaard niet opnemen in een onderhoudsbeurt. Veel mensen denken daarom - onterecht - dat een airco geen onderhoud nodig heeft.

Waarom moet ik mijn airco laten onderhouden?

Afhankelijk van de omstandigheden vervliegt een deel van het koudemiddel in uw airco. De hoeveelheid verlies is afhankelijk van veel omstandigheden. Zo stelt Volkswagen dat jaarlijks 10% tot 20% van de vloeistof vervliegt. Volgens Kwik-Fit gaat het jaarlijks om 8% tot 10%. Wanneer het percentage koudemiddel onder de 70% komt, neemt de kans op een defecten sterk toe. Het gevolg hiervan is dat u geconfronteerd kunt worden met hoge reparatiekosten. Daarnaast neemt de koelcapaciteit af, waardoor de temperatuur in de auto minder snel daalt.

Wat kan er gebeuren als ik geen onderhoud laat uitvoeren?

Muffe geur en/of irritaties

Bacteriën, sporen en schimmels zetten zich sneller vast op de componenten van een slecht werkend aircosysteem en zullen zich via de ventilatieroosters gaan nestelen in het interieur. Bij gevoelige personen kan dit allergische reacties veroorzaken – zoals niezen, hoesten en tranende ogen. Vaak leidt het ook tot een muffe geur in de auto.

Het verbruik van uw auto stijgt

Door een matig of slecht werkend aircosysteem kan uw auto meer brandstof gaan gebruiken. Dit komt omdat, vanwege een tekort aan voldoende koelmiddel, de compressor meer werk moet verzetten. Het koelend vermogen van de airconditioning wordt bij een tekort namelijk in stand gehouden doordat de compressor vaker en langer loopt dan gebruikelijk.

Onnodige reparatiekosten

Vaak treedt bij slecht onderhouden airco's onnodige slijtage op. Vaak is deze slijtage bovendien onomkeerbaar waardoor kostbare reparaties nodig zijn om de airco te herstellen.

airco CHECK - Gratis

Bij een airco CHECK controleren wij de werking van uw airco. Er wordt vastgesteld of de airco in staat is om de binnentemperatuur ten opzichte van de buitentemperatuur ver genoeg te laten dalen. Daarnaast voeren wij een visuele controle van de leidingen uit en controleren wij de kwaliteit van de interieurfilter. Een airco CHECK duurt ongeveer 15 minuten en is – voor iedereen - gratis. Wij adviseren één keer per jaar een airco CHECK uit te laten voeren. Een airco CHECK is bij ons een onderdeel van een grote onderhoudsbeurt. Twijfelt u over de werking van uw airco? Laat dan altijd een gratis airco CHECK uitvoeren.

airco KOUD - € 29,-

Een airconditioning verliest in beginsel altijd koudemiddel. Daarom adviseren veel automerken om één keer per twee of drie jaar een onderhoudsbeurt voor uw airco uit te voeren.

Een airco KOUD behandeling is alleen noodzakelijk op de door de autofabrikant voorgeschreven momenten of als u uw airco niet goed meer koelt. Bij een airco KOUD behandeling wordt het aircosysteem van uw auto opnieuw gevuld waardoor het koudemiddel weer het juiste niveau bereikt. Een airco KOUD behandeling kost € 29,- exclusief de prijs van het koude middel. Na een (gratis) airco check vertellen wij u exact wat het bijvullen van de airco kost (en daarma mag u zelf beslissen of u dit bij ons laat uitvoeren).

airco FRIS - € 19,-

Heeft u last van vieze geurtjes in het interieur? Geef uw airco dan een opfrisbeurt. De airco FRIS behandeling verwijdert muffe luchtjes en zorgt er bovendien voor dat de lucht in de auto schoner en dus gezonder wordt.

Kleingraverstraat 154-B, 6466 EJ KERKRADE - T 045 5425555